Probléma a homeopátiás szerekkel megint az USA-ban is

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA), az orvosi eszközök, gyógyszerek forgalmazását szabályozó szervezet visszahívott számos homeopátiás, penicillinből előállított terméket, amelyet a Terra Medica cég gyártott, mivel bennük penicillint mutattak ki. A gyártó weboldalán az az információ olvasható, hogy a szert a Penicillium roquefortii penészgombából állítják elő, de nem tartalmaz peniccillint, tehát nem rendelkezik annak potenciális káros mellékhatásaival. Akinek a fentebbi mondatok bizarrnak tűnnek, az már kezdi érteni, hogy mi is a hatalmas probléma a homeopátiás szerekkel és azok szabályzásával.

A homeopátiás szerek forgalmazását az USA-ban is különlegesen kezelik. Az FDA gyógyszerként regisztrálja a szereket, de ehhez nem szükséges ezek hatékonyságát és biztonságát igazolni. Ez nagyon hasonló az európai és ezen belül a magyar szabályzáshoz. Az FDA csak akkor léphet közbe, ha a már forgalmazott szerről igazolni tudja, hogy káros mellékhatásai vannak. Azaz előzetes kontroll gyakorlatilag nincsen, a bizonyítás terhe meg nem a gyártón, forgalmazón, hanem a hivatalon van.

A kérdéses szerek egyébként viszonylag alacsony potenciálúak, azaz kis hígitásúak. Zömük 5X (5D) potenciálú, azaz százezerszeresen hígitott frmában tartalmazzák az eredeti őstinktúrát, amelynek anyagtartalma azonban nem ismert. Ez még akár farmakológiailag hathatna is, de valószínűleg nem ezt mutatták ki. Gyanús ilyen esetekben, hogy gyártási hibáról (szennyeződés) van-e szó, vagy biztos-ami-biztos alapon belecsempésztek valódi hatóanyagot is. Bármelyik nagyon rossz és rámutat arra, hogy a nonszensz jogszabályi szabályozása csak nonszenszt eredményezhet.

Források:

Facebook
vitaterep